A MEZTELEN ÜGYNÖK Szórakoztató Irodalmi Magazin alkotóinak törzshelye...

      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Aardvark
Aardvark irodalmi alkotásai
Alfredo Sagittarius
Alfredo Sagittarius irodalmi alkotásai
AlieNeetah
Alie irodalmi alkotásai
Andy Baron
Andy Baron irodalmi és grafikai alkotásai
Ardens
Ardens irodalmi alkotásai
A-G-Stone
A-G-Stone irodalmi alkotásai
Bori
Bori irodalmi alkotásai
Craz
Craz irodalmi alkotásai
damien
Damien irodalmi alkotásai
darklight
Darklight képzőművészeti témájú alkotásai
De_Profundis_Clamavi
Profundis irodalmi alkotásai
Dworks
Dworks grafikai alkotásai
Freeb
Freeb irodalmi alkotásai
Ili
Ili irodalmi alkotásai
kampeter
Kampeter írásos (prózai és verses) alkotásai
Krakatit
Krakatit rajzos alkotásai
Lehel
Lehel irodalmi alkotásai
LisaBlake
Lisa irodalmi alkotásai
Lylia
Lylia Bloom irodalmi alkotásai
Mab Tee
Mab Tee irodalmi alkotásai
maggoth
Maggoth irodalmi írásai
MasonMurray
MasonMurray irodalmi alkotásai
memphisraz
Memphisraz komoly és humoros írásai
menma
Menma irodalmi alkotásai
Mickey
Mickey Long irodalmi alkotásai
Mookus
Mookus irodalmi alkotásai
Ndy
Ndy irodalmi alkotásai
newenglandi87
Newenglandi87 irodalmi alkotásai
Nimretil
Nimretil irodalmi alkotásai
ordassykaroly
Miszter Ordassy irodalmi remekei. Abszurd és humor, elgondolkodtató és csak úgy...
pintyő
Pintyő irodalmi alkotásai
randolph
Randolph irodalmi alkotásai
Remete
Remete irodalmi alkotásai
Rozványi
Rozványi irodalmi alkotásai
Shaera
Shaera irodalmi alkotásai
szujonor
Szujó N. irodalmi alkotásai
Tejlor
Leslie Tejlor főképp rajzos alkotásai
Torkin
Torkin irodalmi és népszerűsítő tudományos írásai
tyllforest
tyllforest irodalmi alkotásai.
vilmosgal
Vilmosgal prózai alkotásai
Zora
Zora irodalmi alkotásai
MŰKEDVELŐ ALKOTÁS
FELHASZNÁLÓK által feltöltött alkotások
ITT IS FELTÖLTHETED ALKOTÁSODAT!
Ha nem találsz megfelelő kategóriát, töltsd fel ide és mi majd rendszerezzük! Ide azok is feltölthetnek, akik még nem regisztráltak...
      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉGOnline összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Tegyük-e az alkotásokhoz egyenként a rádióműsorba készített, onnan kiollózott hangoskönyveket?
Összes válasz: 31
      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Belépési neved: Vendég · Felhasználói csoportod: "Vendégek"  Jó szórakozást, Vendég! · RSS 2018-12-11, 04:44:05
NYITÓLAP » ALKOTÁSOK TARTALMI LEÍRÁSSAL » » Ili [ Alkotás hozzáadása ]

A szolgálat

Bendegúz kinyitotta a szemét. Megint egy új nap, egy párás, fülledt nyári reggel. Feltápászkodott, hangosat ásított, megropogtatta a derekát. Középkorú vöröses fickó volt, a feje tetején és a ritkás bajuszában már néhány ősz szál már megjelent, de azért még felkeltette a lányok figyelmét. Az átelleni fekhelyen az Öreg is ébredezett. Nagyokat szuszogva, nyújtózkodva cihelődött. Hát bizony, ilyenkor már érezte az évek súlyát. De hát a szolgálat, az szolgálat. Kihúzta magát, szálegyenesre, nehogy már ez a nyálasszájú azt képzelje, hogy ő már nem képes ellátni a feladatot! Kettőjükre volt bízva az egész telep őrzése. Nem kis felelősség, mostanában elég sűrűn előfordult, hogy a környékbeli kóbor bandák ólálkodtak a kerítés körül. A Főnök is megmondta: Figyeljetek jól, fiúk! Aki a határ közelébe merészkedik, olyan leckét kapjon, hogy elmenjen a kedve a sompolygástól! Ők pedig igyekeztek megfelelni a bizalomnak.

Kora fiatalságuktól mindig azt sulykolták beléjük, hogy a Főnök szava parancs! Az ellen nincs apelláta, nincs vita, nincs kibúvó. Ha kell, az életük árán is meg kell védeniük a Telepet. Ennek fejében mindent megkaptak. Sokan irigyelték tőlük a kitűnő ellátást, kényelmes szállást, bőséges, gyakori étkezést, nem is beszélve a gondos orvosi ellátásról. Néha egy-egy csavargó először távolról, aztán közelebb óvakodva be-bekukucskált a kerítés résein, éhes, irigy pillantásokkal fürkészve a benti világot. Olyankor letértek a megszokott járőrösvényről, és határozott léptekkel közelítettek a pimasz ólálkodó felé. Ez többnyire elég is volt, a kíváncsiskodó jobbnak látta sietősen odébbállni. A bátrabbja esetleg a bajusza alatt mormogott valamit, de szembeszállni az Őrséggel  egyik  se mert. Ez a félelemmel vegyes tisztelet sajnos idővel olyan méretet öltött, hogy még a környékbeli lányok is messze, nagy ívben elkerülték az elzárt területet, Bendegúz legnagyobb bánatára. Pedig de sokszor eszébe jutott, milyen jó lenne egy csinos vörös, szép barna szemekkel… De hát nem lehet!

A mai körútjuk unalmasan kezdődött. Aztán valami megváltozott. Az országút távolából porfelhő szállt fel, és zűrzavaros hangok, kiabálás, rikoltozás hallatszott. A közeledő zajra felfigyelve megszakították a járőrözést és a kerítés felé indultak. A Főnökhöz is beszűrődhetett a hangzavar, mert fegyverét kezébe kapva kirohant az őrhelyről, és odafutott a két szolgálatoshoz. Azok a porból kibontakozó  látványtól dermedten álltak, aztán már rájuk is szakadt a borzalom. Az úton szedett-vedett horda közeledett. Fiatalok, öregek csapatostól, anyák gyermekeikkel, valamennyien girhesek, tépettek. Sebekkel borított testüket alig vonszolva haladtak, de hajtotta őket az éhség és a düh. A drótfal mögött az őrök még fel sem ocsúdtak, amikor a csapat eleje eléjük érve felbolydult, és nekirontott a bejáratnak. A vaskeretes kaput könnyedén áttörték és tömegükkel elsodorták a bentieket. Különös csata volt: elfojtott nyögések, zihálás, morgás hallatszott, a tumultusban senki nem tudta, kit-mit támad, csak tépték, marcangolták, akit csak értek. A Főnök kezéből már az első percben kiverték a puskát, mielőtt még akár csak egy lövést is leadhatott volna. Vinnyogó öregasszonyok estek neki a pufók arcának, belekapaszkodtak a hajába, csíkokban hasították le róla a vasalt uniformist. Egy kölyök a földön elvetődve belemart a bokájába. Hiába próbálta lerázni, hegyes tejfogaival a nadrágon keresztül szinte satuba fogta a lábát, rácsimpaszkodott, és húzatta magát minden lépésnél. Ezzel a teherrel a férfi nem jutott messzire, valaki hátulról elkapta a nyakát, és tarkójánál fogva lerántotta a porba. Ettől kezdve már megpecsételődött a sorsa. A csavargó had eltaposta, és percek alatt darabokra tépték.

A járőr az első rémület után először szembe akart szállni a támadókkal. Lecövekeltek a szélső épület falánál, lábukat megvetve, vicsorogva várták, ki meri őket is megtámadni. A rablók közül kivált pár fiatal, és egymást biztatva, egyet előre, aztán vissza- visszalépve próbálgatták, meddig közelíthetnek a pároshoz. Amikor látták, hogy nem tudnak közelebb kerülni hozzájuk, anélkül, hogy újabb sérüléseket ne szenvednének, inkább visszafordultak, és csatlakoztak a többséghez. Szétszéledtek a telepen, próbáltak bejutni az épületekbe, de nem boldogultak a vasajtókkal. A vértől és győzelemtől megittasult csapat üvöltve, egymást tépve kergetőzött a raktárak között.

Ezalatt Bendegúz és az öreg kihasználva, hogy elterelődött róluk a figyelem, hátra sompolyogtak a legutolsó barakk mögé, ahol valami kóbor állat járatot kapart magának a szögesdrót alatt. A menekülők átpréselték magukat a lyukon, és sűrűn visszanézegetve futottak az erdő viszonylagos biztonsága felé.

Csak másnap reggel mertek visszaóvakodni, miután biztonságos távolból látták, hogy a csőcselék továbbáll.

Az udvarra visszaérve tanácstalanul álldogáltak kicsit az esti csetepaté színhelyén, ahol a porba ivódott vérfolt és pár ruhafoszlány jelezte csak, hogy itt valami történt. Bendegúz az Öregre nézett, aztán egy egyetértő morgás után a német juhászkutya és a vizsla farkcsóválva elindultak a  minden nap szokásos körútjukra.

Mert hát a szolgálat az szolgálat… 
Forrás:

Csoport: Ili | Hozzáadta: Ili (2013-05-05) | Szerző: E W

Megtekintések száma: 852 | Hozzászólások: 6 | Tag-ek(kulcsszavak): |
Összes hozzászólás: 6
0   Spam
6 AndyBaron   (2013-06-22 11:02:10)
...még jó, hogy nem a "Nyújtózkodó kutya" lett a címe, mert elrontotta volna a poént!
wink

0   Spam
5 Ili   (2013-06-22 06:14:56)
Köszi, Remete!
Nem tudom, mire gondolsz azzal, hogy "nyelvileg rendbe tenni"? Biztos, hogy nem tökéletes, életem második novellája volt.Fogalmam se volt semmiről, csak ránéztem a nyújtózkodó kutyáimra, és ez jutott eszembe.Azóta meg nincs szívem hozzányúlni. smile

+1   Spam
4 Remete   (2013-06-04 12:23:01)
Nyelvileg bizony nem ártana rendbe tenni, de az ötlet megér egy misét, azért jár a gratuláció. A csattanót sikerült az utolsó két sorban jól eldurrantani, és ez irigylésre méltó. tongue

0   Spam
3 AndyBaron   (2013-05-05 23:18:50)
Még Philip K. Dick is írt ilyet (nem mondom meg milyen fajtáról szólót, nehogy lelőjem a poént, ha valaki ezt olvasná előbb), tőle is megkérdezte volna az az ember, hogy minek?
Egyáltalán nem rossz, sőt!

0   Spam
2 AndyBaron   (2013-05-05 21:07:13)
Jó volt, igényesen fűzted a szót! A csattanó is ütött!
smile
"...a csapat elejeeléjük érve..." ez nem szép, inkább a csapat eleje őhozzájuk érve, vagy ilyesmi!

0   Spam
1 AndyBaron   (2013-05-05 21:01:44)
Betettem egy "cellába", hogy ne törje szét széltében az oldalt, de ugyanúgy szerkesztheted, meg minden...
...ja, és mindjárt olvasom is!

Szólj hozzá, ha tetszett! Ha nem tetszett, akkor pedig azért...