A MEZTELEN ÜGYNÖK Szórakoztató Irodalmi Magazin alkotóinak törzshelye...

      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Aardvark
Aardvark irodalmi alkotásai
Alfredo Sagittarius
Alfredo Sagittarius irodalmi alkotásai
AlieNeetah
Alie irodalmi alkotásai
Andy Baron
Andy Baron irodalmi és grafikai alkotásai
Ardens
Ardens irodalmi alkotásai
A-G-Stone
A-G-Stone irodalmi alkotásai
Bori
Bori irodalmi alkotásai
Craz
Craz irodalmi alkotásai
damien
Damien irodalmi alkotásai
darklight
Darklight képzőművészeti témájú alkotásai
De_Profundis_Clamavi
Profundis irodalmi alkotásai
Dworks
Dworks grafikai alkotásai
Freeb
Freeb irodalmi alkotásai
Ili
Ili irodalmi alkotásai
kampeter
Kampeter írásos (prózai és verses) alkotásai
Krakatit
Krakatit rajzos alkotásai
Lehel
Lehel irodalmi alkotásai
LisaBlake
Lisa irodalmi alkotásai
Lylia
Lylia Bloom irodalmi alkotásai
Mab Tee
Mab Tee irodalmi alkotásai
maggoth
Maggoth irodalmi írásai
MasonMurray
MasonMurray irodalmi alkotásai
memphisraz
Memphisraz komoly és humoros írásai
menma
Menma irodalmi alkotásai
Mickey
Mickey Long irodalmi alkotásai
Mookus
Mookus irodalmi alkotásai
Ndy
Ndy irodalmi alkotásai
newenglandi87
Newenglandi87 irodalmi alkotásai
Nimretil
Nimretil irodalmi alkotásai
ordassykaroly
Miszter Ordassy irodalmi remekei. Abszurd és humor, elgondolkodtató és csak úgy...
pintyő
Pintyő irodalmi alkotásai
randolph
Randolph irodalmi alkotásai
Remete
Remete irodalmi alkotásai
Rozványi
Rozványi irodalmi alkotásai
Shaera
Shaera irodalmi alkotásai
szujonor
Szujó N. irodalmi alkotásai
Tejlor
Leslie Tejlor főképp rajzos alkotásai
Torkin
Torkin irodalmi és népszerűsítő tudományos írásai
tyllforest
tyllforest irodalmi alkotásai.
vilmosgal
Vilmosgal prózai alkotásai
Zora
Zora irodalmi alkotásai
MŰKEDVELŐ ALKOTÁS
FELHASZNÁLÓK által feltöltött alkotások
ITT IS FELTÖLTHETED ALKOTÁSODAT!
Ha nem találsz megfelelő kategóriát, töltsd fel ide és mi majd rendszerezzük! Ide azok is feltölthetnek, akik még nem regisztráltak...
      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉGOnline összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Tegyük-e az alkotásokhoz egyenként a rádióműsorba készített, onnan kiollózott hangoskönyveket?
Összes válasz: 31
      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Belépési neved: Vendég · Felhasználói csoportod: "Vendégek"  Jó szórakozást, Vendég! · RSS 2018-12-11, 05:14:48
NYITÓLAP » ALKOTÁSOK TARTALMI LEÍRÁSSAL » » De_Profundis_Clamavi [ Alkotás hozzáadása ]

Munkát keresek, BÁRMILYET!

 – Tíz deka parizer lesz, két tojás és fél kiló kenyér!

  – Bontsak meg egy dobozt? Hogy adom el utána? – a bizonytalan tekintetű nő elővette a pénztárcáját, belenézett, de válaszát megelőzte a boltos harsány hangja.
  – Értem, ne ragozza! Tizenkét deka, maradhat vagy…

  – Igen! – Anna fülig vörösen számolta elő az aprót –, nem kérek szatyrot, van nálam! Érezte, hogy a boltos kutató szeme észrevette, csak fémpénze van. Abból se túl sok.

  „Le vagy ejtve, te a fölényes disznó! Annusnak rántott parizere lesz tört krumplival… kár, hogy már csak két szem van belőle, de nekem jó a kenyér is! Belemártom az olajba, legalább az se vész kárba! Amilyen rossz szegénykémnek az étvágya, még a parizerből is jut nekem.”

Ránézésre a harmincas évei végén járhatott a vékony, magas nő, aki végigsietett az elhanyagolt mellékutcán. Normális sminkkel az arca akár vonzó is lehetett volna, de ilyesmire mostanában nem futotta. Néha a barátnőknél kikészítette magát, de egyre ritkábban volt hozzá kedve. Kinek, minek? Mozgása céltudatos volt, és nem túl nőies, ruhája divatjamúlt. Akkoriban vette, amikor még volt férje, állása, és tetszeni akart a férfiaknak. Aztán jött a gyerek, GYES-re ment, a könyvtárosi állás elúszott. Miska elment, új barátnője van, magára maradt a négy éves Annussal. Huszonnyolc éves volt, harminchatnak látszott, de ennél is öregebbnek érezte magát.

            Körfolyosós ház, szobakonyhás menedéke a másodikon. A levegőben ételek szaga áradt, talán kelkáposzta-főzelék és gulyás. Ilyesfélét főznek 2013-ban a Józsefvárosban, utcaszerte. Pedig a házak itt-ott már megújhodtak, sokat rendbetettek, azt hinné az ember, hogy elindult valami!

  „Annyira azért nem mentünk be Európába, hogy a melósnegyed is kikupálódjon! Amúgy meg hál’ istennek! Megemelnék a lakbért, mehetnék az utcára, ennyiért már sehol sem kapok lakást”

A lépcsőházban vedlett a fal, jókora darabok hiányoztak a zöldesszürke vakolatból, jó részük a fal tövében hevert. Graffitik tömege, a földszinten gyanús, húgyszagú foltok. Félhomály volt, a spórolós, negyvenes égőket már régen kilopták vagy összetörték. Bár sokszor jobb a sötétség; itt eltakarja a mocskot, a fejekben: megkönnyíti az életet – gondolta Anna, miközben fásultan kapaszkodott fölfelé a visszhangos, kietlen lépcsőházban. Lassan haladt, de így is fáradtnak érezte magát, mire felért a másodikra, pedig a cekkere könnyű volt. Tizenkét deka parizer, fél kiló kenyér, két tojás és egy majdnem üres pénztárca nem nagy súly.


  „Nem lenne itt baj, ha lenne munka! Akármilyen, most már nem válogatok. Nem okoskodnék – a vevőszolgálatnál is emiatt utasítottak el –, kedves lennék az emberekhez. El kell felednem a diplomás önérzetet, a vitatkozást. Csendesen éldegélnénk, szépen összeraknám a pénzt, kifesteném a lakást – nem lenne ilyen dohos szagú –, Ancsinak megvenném azt a nagy babát, talán még a játékházat is, hogy örülne neki!”

*

  – Egyél kicsim! Finom és van még sok!

  – Nem is igaz, csak kettő szelet! És tegnap is ez volt! Te miért nem eszel? Fogyózol, mint a Márti mamája?

  – Nem fogyózok, csak… nem kívánom! Tudod ma is hiába… ilyenkor nem esik jól az étel!

  – Akkor odaadom a cicának! – Anna ösztönösen nyelt egyet, amikor a megrágott rántott-parizer darab a macska elé repült. Ingerülten kiáltott a gyerekre:

  – Ne dobd az ételt a földre, nincs olyan sok, és nekem… összekened nekem a linóleumot! Malac vagy, fuj! Csikis malac! – ingerültsége tovaszállt, amikor megcsiklandozta az önfeledten ficánkoló gyereket. Nevettek, vihogtak, majd összeölelkezve megpihentek. Ancsi még fel-felkuncogott, Anna beletemette arcát a kislány nyakába, magába szívta az ismerős illatot. Szeméből könnyek törtek elő. Vigyázott nehogy a kicsi észrevegye, visszafojtotta a hüppögését is, de pár csepp leszivárgott a meghatóan vékony nyakra, a szöszke kislányfürtök tövébe.

  – Anya, te sírsz? – ijedt volt a hangja.
  – Dehogy, csak a nevetéstől! – görcsösen szorítva magához ölelte a gyereket.
  – Ne már, Anya! Fáj!

  – Huh de jót nevettünk! – letörülgette könnyeit, és egész hihetően mosolygott.

  – Sipirc az ágyba, én még megnézem a hirdetéseket, és adok föl egy párat! Eltegyem reggelire a parizert vagy inkább pirítóst ennél?

  – Majd reggel megmondom! Alszom rá egyet! – Mária mami, a nyugdíjas szomszéd vigyázott óvoda után (amikor éppen egészségesnek érezte magát), a kislányra. Ő szokta mondani, hogy jobb aludni a döntések előtt, tőle tanulhatta el a gyerek. Anna fejből mondta Annusnak az esti mesét, még ki is kerekítette itt-ott. Kedvét lelte abban, hogy kiszínezheti a túl egyszerű történeteket. – Valamikor még írni is próbált, meg is jelent néhány novellája internetes portálokon. – Mesélt a királylány hálószobájáról, az aranynyelű fogkeféről.

  – Nem, nem volt laptopja, még a tv-t se ismerték, de ha elunták magukat beültek a hatlovas hintóba, kimentek az erdőbe őzet nézni, és a vállára szálltak a galambok…
  – És lekakilták, mint a szobrot az ovi előtt?
  – Á, dehogy arra vigyáztak, hisz jóbarátok voltak.

Sokára aludt el a gyerek, nagyon beleélte magát a mesébe.

  – De ugye, mi is kimegyünk az erdőbe őzeket simizni, és ugye, ránk szállnak majd a madarak, mint az aranyhajúra, és ugye, az olyan, mint az enyém, és ugye…

Éjfélig böngészte a hirdetéseket. – Amikor már nem bírta tovább, kimártogatta az olaj alját a lábasból. Egy szelet kenyeret evett meg így, a többit eltette reggelire. Kell a pirítóshoz. – Feladott pár hirdetést is, de lassan haladt, az apróképernyős, olcsó telefonon nem volt hatékony az írás. 

Hirdetés az Expresszben és másik nyolc ingyenes oldalon:

27 éves diplomás nő munkát keres! Középszinten beszélek angolul, németül, nyitott vagyok minden lehetőségre. Erotikus munka nem jöhet szóba.Forrás:

Csoport: De_Profundis_Clamavi | Hozzáadta: De_Profundis_Clamavi (2013-05-29) | Szerző: E W

Megtekintések száma: 699 | Hozzászólások: 5 | Tag-ek(kulcsszavak): magány, kevés, gyerek, szegény, egyedül, étel, Anya |
Összes hozzászólás: 5
0   Spam
5 Haidey   (2013-06-01 08:00:42)
Szia!

Nekem tetszett. Jöhet a folytatás.  smile
H.

0   Spam
4 AndyBaron   (2013-05-29 22:11:13)
Várom a csajszi kalandjait!
Mondjuk én nem szeretem a beképzelten értelmiségi allűröket, főleg nőben idegesítőek, egy pillanatra még az is felrémlett bennem, hogy "megérdemled, anyukám", de aztán ott találtam magam az éhes anyával és a nagyszemű, fürtöcskés pici lánnyal - jól el is szégyelltem a formámat!

0   Spam
3 De_Profundis_Clamavi   (2013-05-29 11:31:30)
Vesszőkben béna vagyok, de ez egy hiányos mondat. Kiegészítve így hangzik: Körfolyosós házban lakott, szobakonyhás menedéke a másodikon volt.
Szeretem a hiányos, szinte forgatókönyvszerű mondatokat a leírásnál. Szaggatottnak, ütősnek érzem az állítmányhiányt. Ha az olvasó agya aktívan részt vesz, ha nem készen kapja, ha ki kell egészítenie, erősebben hat rá, szinte emlékei része. Természetesen nem akarom erőltetni ezt a gondolatot, de ez a véleményem!
A második vessző teljesen jogos.
Egyébként egy egy nyers, futólag ellenőrzött írás. Egyszer megindulok vele valamelyik kiadó felé, de előbb agyoncsiszolom, hisz az első benyomás a fontos.
A depis, nyomasztó eleje ellenére ez egy optimista írás, a közepe optimista, komoly jellemváltozással/fejlődéssel, a vége pedig komondottan vidám!

0   Spam
2 AndyBaron   (2013-05-29 09:54:06)
Azért is hozzászólok (nem bírom ki sehogy sem):
Tök jó, napjaink hamupipőkéje!
"Körfolyosós ház, szobakonyhásmenedéke a másodikon." Ha így írod, hogy a ház menedéke, akkor nem kell vessző, csak, ha így: Körfolyosós ház, szobakonyhás
menedék a másodikon.
"nyugdíjas szomszéd vigyázott óvodaután (amikor éppen egészségesnek érezte magát), a kislányra." Ide sztem nem kell vessző!
tongue

0   Spam
1 De_Profundis_Clamavi   (2013-05-29 09:38:03)
Ez egy robusztus terjedelmű (91 000 leütés) elbeszélés eleje. Ha kéritek szívesen felteszem részenként (logikai egységenként), mert érdekel a véleményetek, kritikátok. Elméletileg elképzelhető, hogy kisregénnyé bővítem. Hosszútávon szinte biztos, de most nagyon be vagyok havazva.
Ha nem kommenteltek, kéritek, nem teszek föl folytatást. Erkölcsi alapom nincs kommentet kérni, hisz én se járok beszélgetni, elemezni.
Tornádó-Süss föl én-Andy Baron kommentje nem érvényes, ő hivatalból szól hozzá. tongue

Szólj hozzá, ha tetszett! Ha nem tetszett, akkor pedig azért...