A MEZTELEN ÜGYNÖK Szórakoztató Irodalmi Magazin alkotóinak törzshelye...

      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Aardvark
Aardvark irodalmi alkotásai
Alfredo Sagittarius
Alfredo Sagittarius irodalmi alkotásai
AlieNeetah
Alie irodalmi alkotásai
Andy Baron
Andy Baron irodalmi és grafikai alkotásai
Ardens
Ardens irodalmi alkotásai
A-G-Stone
A-G-Stone irodalmi alkotásai
Bori
Bori irodalmi alkotásai
Craz
Craz irodalmi alkotásai
damien
Damien irodalmi alkotásai
darklight
Darklight képzőművészeti témájú alkotásai
De_Profundis_Clamavi
Profundis irodalmi alkotásai
Dworks
Dworks grafikai alkotásai
Freeb
Freeb irodalmi alkotásai
Ili
Ili irodalmi alkotásai
kampeter
Kampeter írásos (prózai és verses) alkotásai
Krakatit
Krakatit rajzos alkotásai
Lehel
Lehel irodalmi alkotásai
LisaBlake
Lisa irodalmi alkotásai
Lylia
Lylia Bloom irodalmi alkotásai
Mab Tee
Mab Tee irodalmi alkotásai
maggoth
Maggoth irodalmi írásai
MasonMurray
MasonMurray irodalmi alkotásai
memphisraz
Memphisraz komoly és humoros írásai
menma
Menma irodalmi alkotásai
Mickey
Mickey Long irodalmi alkotásai
Mookus
Mookus irodalmi alkotásai
Ndy
Ndy irodalmi alkotásai
newenglandi87
Newenglandi87 irodalmi alkotásai
Nimretil
Nimretil irodalmi alkotásai
ordassykaroly
Miszter Ordassy irodalmi remekei. Abszurd és humor, elgondolkodtató és csak úgy...
pintyő
Pintyő irodalmi alkotásai
randolph
Randolph irodalmi alkotásai
Remete
Remete irodalmi alkotásai
Rozványi
Rozványi irodalmi alkotásai
Shaera
Shaera irodalmi alkotásai
szujonor
Szujó N. irodalmi alkotásai
Tejlor
Leslie Tejlor főképp rajzos alkotásai
Torkin
Torkin irodalmi és népszerűsítő tudományos írásai
tyllforest
tyllforest irodalmi alkotásai.
vilmosgal
Vilmosgal prózai alkotásai
Zora
Zora irodalmi alkotásai
MŰKEDVELŐ ALKOTÁS
FELHASZNÁLÓK által feltöltött alkotások
ITT IS FELTÖLTHETED ALKOTÁSODAT!
Ha nem találsz megfelelő kategóriát, töltsd fel ide és mi majd rendszerezzük! Ide azok is feltölthetnek, akik még nem regisztráltak...
      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉGOnline összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Tegyük-e az alkotásokhoz egyenként a rádióműsorba készített, onnan kiollózott hangoskönyveket?
Összes válasz: 31
      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


      REGISZTRÁCIÓS
      LEHETŐSÉG


Belépési neved: Vendég · Felhasználói csoportod: "Vendégek"  Jó szórakozást, Vendég! · RSS 2018-12-11, 04:06:55
NYITÓLAP » ALKOTÁSOK TARTALMI LEÍRÁSSAL » » Rozványi [ Alkotás hozzáadása ]

Kávémesék: a szent és a sátán

A Sátán idegesen dobolt az íróasztalán. Előtte a főördögök félve álltak: sohasem volt jó főnök, de ilyenkor aztán tényleg pokoli módon tudta kínozni a beosztottjait.

- Micsoda?! Impotens banda! Senki sem tud eredményt felmutatni? Pár perc, meghal ez a remete és még nem követett el bűnt! Nem igaz, hogy egyikőtök sem volt képes fogást találni rajta. Beszámolót kérek!

Először a rangidős, a fösvénység ördöge lépett elő.

- Felség – kezdte, ismerve főnökét: bár általában fraternizáló, de most jobb hivatalosan megszólítani – a Jézus óta eltelt évezredben sokat fejlődtünk, a legmodernebb technikát vetettük be.

- Azaz?

- Azt mondtam neki, ha csak feleannyit imádkozik, mint eddig, megtöltöm arannyal a barlangját. Gondoljon arra, mennyi szegényen segíthetne!

- És mit tett?

- Feleannyit imádkozott eztán – húzta ki magát.

- Azám! Te sátánfattyam! De a felszabaduló időben kiment a faluba és besegített a rászorulóknak! A pénzt meg nem fogadta el. No, de nézzük! Tudásvágy!

- Jelen! – lépett elő egy újabb ördög, majd folytatta:

- Mikor az imában Isten – ahogy kimondta ezt a szót, gyorsan fordított keresztet vetett – titkait kutatta, felkínáltam neki, hogy minden tudás az övé lehet, de nem kellett neki. Ezek után megfogadta, hogy nem mond olyan imát, ami négy szónál többől áll.

- Az áldott életbe! – káromkodott a Sátán. A többi ördög félve húzta be a nyakát. A főnök ritkán szokta ennyire elveszíteni a fejét. – És a paráznaság?

Minden szem a nőstényördögre szegeződött.

- Meztelen női testbe bújva mellé feküdtem.

- És erre mit csinált?

- Betakart – sütötte le a szemét. – De aztán megjelentem neki, pár barátnőmmel és olyan csábtáncot lejtettünk, hogy még Pál apostol is elismerőleg csettintett volna. De nem. Letérdelt, imádkozott és hálát adott Istennek, hogy ilyen tökéletes mesterművet alkotott, mint a női test. Akkor elővettem a hisztériát, a fejéhez vágtam, hogy az én testem a Sátán alkotása, nem az Istené… Erre megkönnyebbült, bevallván, hogy örül ennek, mert így legalább nem Isten műve keltette benne fel a hús vágyát.

- Hát már senki sem képes megtörni ezt az alakot? Az egész bandát elküldöm zsolozsmázni ezer évre, ha nincs senkinek egy épkézláb ötlete!

- Felséges Uram, nekem lenne egy tervem… - lépett elő a hátsó sorból egy fiatal alkondérmester.  – Teljes meghatalmazást kérek, és öt percen belül Felségedet fogja urának elismerni.

- Igen? És hogyan? – nézett rá hitetlenkedve a Sátán.

- Nem árulnék el részleteket, tudja Felséged, félek, hogy a többiek ellopnák az ötletemet.

- Nagyon helyes! Szeretem, ha a munkatársaim fúrják egymást. De ha sikerült, a pederaszta-részleg vezetője leszel! – Az alkondérmester szerényen lesütötte a szemét. Ez volt az egyik legirigyeltebb állás a pokolban.

A remetelakban a szent haldoklott. Kint a tömeg különböző vágó, és szúró eszközökkel várta, hogy jobblétre szenderüljön, s kihasíthasson magának a holttestből egy-egy ereklyét. A remete, amikor meghallotta a tömeg morajlását, kimondta a leghosszabb mondatot, ami az elmúlt években elhagyta az ajkát: „Vanitatum vanitas”. Majd lehunyta szemét és csendben folytatta a készülődést a végső elszámolásra.

Amikor felpillantott, egy fiatalember ült az ágya szélén.

- Isten hozott, fiam.

- Bocsásson meg uram, a mi szakmánkban nem szoktuk ezt a nevet emlegetni. A Sátán küldött.

- Téged is? Ma reggel küldtem el az előzőt. Ereklyeárusnak adta ki magát, és elővételi jogot akart szerezni a holttestemre. Azt mondta, annyit fizetne érte, amiből egy évig a környék összes szegényéről gondoskodni lehetne.

- Biztosíthatom uram, az illető egy kókler, egy maszek volt. Kívánja, hogy megmutassam a megbízólevelemet? – A táskájából tömény kénkőszag kíséretében egy pergament vett elő. Közben arra gondolt, hogy vigyázni kell a konkurenciával, mert az emberek már kezdenek túltenni az ördögökön is.

- Minek fiam? Miért hazudnál nekem? Látom, hogy a sátán küldött, csak azt nem tudom, mit akarsz.

- A lelkét, uram, a lelkét.

- Az én bűnös lelkemet? Mit tudnál felkínálni, ami még érdekelne engem? Itt állok a halál kapujában.

- Amit kínálok: ha megtagadja Istent, akkor biztosítom önnek az örök kárhozatot. Higgye el, a pokol nem olyan rossz hely, mint amilyennek a mennyei propaganda beállítja.

Tudom, az ajánlatom első hangzásra meglepő, de kérem, hallgasson meg. Tudja, hány ember áll ott kint, a maga halálára várva, hogy aztán  a csont és húsdarabkáit imádhassa? Mi ketten tudjuk, hogy ön csak egy bűnös és esendő lélek, de ők nem. El tudja képzelni, micsoda bálványimádást rendeznek majd a csontjai felett? Hogyan fogják könnyezve a sírját csókolgatni? Hogy mekkora bazilikát emelnek majd a csontjai fölé? Hogy azzal, hogy önző módon szent életet élt, hány egyszerű lelket visz majd ezzel a bálványimádásba? Az egész pedig csak egy hazugság, mert egy sem lesz közöttük, aki komolyan venné azt, amit maga. Nekik csak a csont-csókolgatás a fontos. Meg hogy egy kis szerencse jusson nekik. Az egész örökkévalóságban kólikás tehenekkel, csirkevésszel akar foglalkozni?

- És maga mit ajánl?

- Nagyon egyszerű. Az utolsó szavával megtagadja Istent, a csodák elmaradnak, az emléke elenyészik. Nem fognak egy arra méltatlant imádni évszázadokon át. Nem vezeti félre a lelkeket. Hogy megmentse a lelküket, el kell veszejtenie a sajátját.

A remete felemelkedett kicsit és a remetelak ablaknyílásán keresztül meglátta, hogy kint 4-5 ember éppen azon verekszik, melyik álljon rögtön az ajtóban… És utolsó szavával megtagadta Istent.

 

Este Szent Péter kinézett és egy tanácstalanul ácsingózó alakot látott a kapu előtt. Rögtön felismerte: a remete volt az. Fáradt sóhajjal magához vette a kulcsokat és kiment hozzá. Az alak nagyon zavarban volt:

- Elnézést a zavarásért, de az Ítélőszéktől ide küldtek, biztos valami tévedés van a dologban… - és átnyújtotta az ítéletet az apostolnak. Szent Péter hosszan olvasgatta.

- Nem, kérem, itt nincs semmi tévedés. Egy tiszta élet, egyértelmű, hogy nem a pokolra való.

- De a halálos ágyamon megtagadtam Istent.

- Hát, ez normál esetben valóban problémás. De az enyhítő körülményeket tekintetbe véve, nem végzetes.

- Enyhítő körülmények?

- Jaj nekem… - fogta a fejét Szent Péter. – Ti emberek olyan butuskák vagytok. Képesek vagytok mázsányi fóliánsokat írni olyan kérdésekről, hogy hány angyal fér el egy tű hegyén, de a legalapvetőbb igazságokra oda sem figyeltek. Neked is az a szerencséd, hogy Istenről még a Sátán is teológiai könyvekből tájékozódik. Pedig olyan egyszerű, mint az egyszeregy: sokféle lélek van a pokolban, csak Isten tudja mifélék, de alázatos egy sincsen közöttük. No, de ezt majd meglátod, most gyere utánam.

Ezzel kinyitott egy kisebb kaput, nem azt, amelyiken belépett. Egy gyönyörű palotában voltak, aranyozott termek, tükörsima márvány, az asztalok rakásig mindenféle jóval. Végül Szent Péter kinyitott egy ablakot, egy kényelmes fotelt tolt elé és leültette a remetét.

- Ha valami kívánságod lenne, csak csengess, jön a napos angyal és kiszolgál. Nyugodtan kérhetsz bármit, még senki sem panaszkodott a kiszolgálásra.

- De mivel érdemeltem ezt ki?

Szent Péter elmosolyodott: - Csak nézz ki az ablakon, nincs más dolgod.

A remete engedelmesen kinézett az ablakon. A remetelakát látta, amint a tömeg éppen szétcincálja a holttestét, arrébb néhány klerikus egyezkedett a kőművesekkel az építendő bazilikáról.

- De… hát ezek engem tisztelnek, mint szentet.

- Igen, édes fiam. Ezt kell nézned. Hogyan tisztel téged a tömeg. Mint tudjuk, érdemtelenül. De nem kell félned, pár ezer év és elfelejtenek.

- Akkor ez…

- Igen, fiam. Ez nem a menny. Ez a purgatórium.

 

Aznap este a pokolban a pederaszta-részleg frissen kinevezett főnökének nagyon-nagyon rossz napja volt.Forrás:

Csoport: Rozványi | Hozzáadta: Rozványi (2011-09-12) | Szerző: E W

Megtekintések száma: 821 | Hozzászólások: 17 | Tag-ek(kulcsszavak): |
Összes hozzászólás: 17
0   Spam
17 Rozványi   (2014-03-22 20:15:14)
Nagyon köszönöm, nagyon jól esett! happy

0   Spam
16 menma   (2011-09-15 22:37:10)
Ja, amúgy fasza a grafika! cool

0   Spam
15 menma   (2011-09-15 22:35:57)
Elég jó kis novella, bár van még hova fejlődni. Személy szerint nem szeretem a nagyon kacifántos, lírikus megfogalmazásokat, de a tied már túlzottan puritán. Miközben olvastam, nem láttam színeket, arcokat, nem jött át egyik szereplőnek se a karaktere, se a mondanivalója. Kicsit hosszabb leíró részekkel persze ezeket mind ki lehet küszöbölni. Persze nem kell, de szerintem van még némi csiszolandó rajta.
Ami pedig magát a történetet illeti: reménykedtem abban, hogy konkrét állásfoglalást kapunk a végére. A "jó" vagy a "rossz" oldal nyeri-e el a remete lelkét. Persze így sem rossz a befejezés, rá hagytad az olvasóra (pontosabban a remetére), hogy döntsön, csak na smile
Sok sikert és ihletet a további műveidhez!

0   Spam
14 Rozványi   (2011-09-15 07:42:22)
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek!

0   Spam
13 AndyBaron   (2011-09-14 19:04:57)
Visszamanipuláltam!

0   Spam
12 damien   (2011-09-14 15:48:24)
Ezért is írtam, hogy nem kötekedés, inkább csak gondolatébresztő. Teljes jogod nem egyetérteni velem, hisz ez csak egy vélemény - és amint írtad, néhány gondolat segített, hogy átértelmezd az írás néhány mondatát.
Egyébként meg, ahogy Remetének is írtam anno, minden írást egyenként értelmezek, és nem az után, hogy ki írta. wink

0   Spam
11 Rozványi   (2011-09-14 12:10:36)
Most látom, hogy javítás közben sikerült kitörölnöm a képet... :-( vissza tudnád állítani?

0   Spam
10 Rozványi   (2011-09-14 12:08:14)
Milánói dóm: az egyik főszereplőnek állítólag ott van a szarva nyoma happy

0   Spam
9 Rozványi   (2011-09-14 12:07:17)
Nagyon köszönöm az észrevételeket! Jó sokat szenvedhettél vele. Mielőtt a két legfontosabb embernek odaadnám, jó kicsit csiszolni még :-)

Két helyen nem értettem egyet veled:

fraternizáló: szó szerint testvérieskedő, inkább jópofizó, azt a látszatot akarja kelteni, hogy valakihez nagyon közel áll, de csak a külsőségekben.

butuskák: Szent Péter tekinthet ennyire atyaian az emberekre.

A többit javítottam!

0   Spam
8 AndyBaron   (2011-09-14 11:04:56)
Rengeteg időbe kerül, de Rozványinak érdemes, mert megfogadja a tanácsokat, építi őt a kritika. Tényleg: az építő kritika, ha valaki sokat kap, azt eredményezi, hogy mentálisan olyanok leszünk, mint mondjuk a milánói dóm? Ezer felesleges, csipkés torony fogja borítani mentális palotánkat? :))

0   Spam
7 damien   (2011-09-14 06:13:44)
Na jó, most volt időm végre átnézni egy írást szőrözősen, mint ahogy te is szoktad tongue

0   Spam
6 AndyBaron   (2011-09-13 20:47:51)
Igen, Damien jókat vett észre! Az a hosszú, többszörösen gondolatjelzett, kettőspontozott mondat tényleg gáz. smile

0   Spam
5 damien   (2011-09-13 17:49:21)
Szia,
Üdvözöllek nálunk!
Elolvastam a novelládat, és az alábbi észrevételeket szeretném közölni veled. Ha megengeded, részletesen leírok mindent. Természetesen nem kell megfogadnod, amit leírtam, de gondolom, azért jöttél ide, mint mi: tanulni

"Előtte a különböző főördögök félve álltak" - először nem tudtam eldönteni, mi sántít a mondatban. Talán a szórend? Vagy lényeges-e egyáltalán, hogy a főördögök "különbözőek" legyenek? Talán nem biztos.
"- Micsoda?! Impotens banda! Senki sem tud semmi eredményt bemutatni?" - nos, kicsit túl sok a tagadás itt. Ha gondolod, a "semmit" elhagyhatod. Úgy is értelmes a mondat, és nem zavaró a túl sok tagadás.
"- Felség – kezdte, ismerve főnökét: bár általában fraternizáló, de most jobb hivatalosan megszólítani " - többször el kellett olvasnom ezt a mondatot, hogy értelmezni tudjam. Egyrészt kicsit zavaró a kettőspont. Másrészt olvasd vissza a mondatot, mert ebben a formában eléggé értelmetlennek tűnik. Talán lehetett volna egyszerűbben is megfogalmazni. És lehet, hogy műveletlenség, de fogalmam sincs, mi az a "fratenizáló" - ez így kicsit tudálékosnak hangzik, mintha fitogtatni akarnád, hogy ismered ezt a szót.
"- Azt mondtam neki, ha csak feleannyit imádkozik, mint eddig, megtöltöm arannyal a barlangját, gondoljon arra, mennyi szegényen segíthetne." - maga a mondanivaló ok, de a túl hosszú mondat miatt elfogy a szufla az emberből, mire végigolvassa. Talán szét kellene választani kettőre.
"- Feleannyit imádkozott eztán – húzta ki magát a fösvénység ördöge" - szerintem már tudjuk, hogy ő a fösvénység ördöge. Mondjuk úgy, felesleg és elhagyható. Az "ördög" több, mint elég.
"- Jelen – lépett elő egy újabb ördög -, amikor az imában Isten – ahogy kimondta ezt a szót, gyorsan fordított keresztet vetett – titkait kutatta, felkínáltam neki, hogy minden tudás az övé lehet, de nem kellett neki. Ezek után megfogadta, hogy nem mond olyan imát, ami négy szónál többől áll." - teljes központozási kavalkád. Az elején zavaró, hogy a "jelen" után nem szakítod meg a mondatod, és így egy kissé követhetetlen, melyik gondolat a te kommented, és melyik az ördögé.
"Erre megkönnyebbült és bevallotta, hogy örül ennek, mert így legalább nem Isten műve keltette benne fel a hús vágyát" - tudom, hogy néha vita tárgyát képezi az "és" előtti vessző, de mivel nem két fizikai cselekvés követi egymást, mely egymásból következik, szerencsésebb lenne a vessző.
"Az egész bandát elküldöm zsolozsmázni ezer évre, ha nincs senkinek egy épkézláb ötlete!" - először azon gondolkodtam, vajon ha megfordítanád a tagmondatokat, akkor jobb lenne-e a mondat. Lehet, hogy igen. De talán inkább megint abba a hibába estél, hogy inkább hosszabban, mint rövidebben. Ha gondolod, fontold meg ezt.
"– Teljes meghatalmazást kérek és öt percen belül Felségedet fogja urának elismerni." - ez viszont teljes mértékben vesszőért kiált az és előtt
"Ereklyeárusnak adta ki magát és elővételi jogot akart szerezni a holttestemre. - ua. mint előbb.
"– A táskájából tömény kénkőszag kíséretében egy pergament vett elő, miközben arra gondolt, hogy vigyázni kell a konkurenciával, mert az emberek már kezdenek túltenni az ördögökön is." - szintén túl hosszú mondat. Középen megtörik, és mire a végére érsz, elfelejted az elejét.
"Tudja, hány ember áll ott kint, hogy meghaljon és a csont és húsdarabkáit imádhassa?" - szintén "és" hiány

Nos, egy kicsikét könnyen ment ez a meggyőzés. A párbeszéd közben néha idegen érzésem volt a túlságosan hivatalos stílus miatt, de ha persze te így láttad magad előtt, azért nem mondanám problémának.

"Ti emberek olyan butuskák vagytok" - ez a "butuskák" most nagyon nem illett ide.
"Neked is az a szerencséd, hogy Istenről még a Sátán is teológiai könyvekből tájékozódik. Pedig olyan egyszerű, mint az egyszeregy: sokféle lélek van a pokolban, csak Isten tudja mifélék, de alázatos egy sincsen közöttük. No, de ezt majd meglátod, most gyere utánam." - ez a rész viszont tetszett. Teljes mértékben megfelelő hosszúságúak a mondatok, és a mondanivaló is átjön.
"Végül Szent Péter kinyitott egy ablakot, egy kényelmes fotelt tolt elé és leültette a remetét. " - az egy-egy kicsit zavaró, gondolkodtam, hogy válthatnád ki (pl. az ablakot..), de akkor megváltozna a jelentése

Nos, azért azt nem mondanám, hogy "érdemtelenül" imádják. Ok, hogy megtagadta az Urat, de azért sok jót cselekedett. Igazából még mindig az a bajom vele, hogy túl könnyen bedőlt az ördögnek.
wink

0   Spam
4 AndyBaron   (2011-09-13 08:30:51)
Alig várom, hogy feltegyél még valamit! Egy őszi sci-fit, de tavaszi frissességgel megírva. biggrin

0   Spam
3 Rozványi   (2011-09-13 07:41:41)
Köszönöm mindkettőtöknek! A kedves szavakat és a kritikai észrevételeket is!

0   Spam
2 Remete   (2011-09-13 06:58:49)
Gratulálok Kedves Dávid!
Kis csattanóval befejezve a novellát megmosolyogtattál reggel, ami kellemes. Jól indult a napom, köszönöm!
Eddig én voltam itt a legfiatalabb, mostantól te leszel az. Elárulom, nem rossz itt Benjáminnak lenni. Engem sok szeretettel fogadtak, remélem Veled is ez történik.
Üdvözöllek!
Remete (aki még nincs a purgatóriumban)

0   Spam
1 AndyBaron   (2011-09-12 22:14:16)
Szia!
Akkor, ahogy mail-ben is leírtam: szabad a pálya!
happy

Szólj hozzá, ha tetszett! Ha nem tetszett, akkor pedig azért...